To jest wersja testowa strony!
Witajcie!
Jesteśmy Ania i Adrian Strzelczyk, a Knieciowe Gospodarstwo to nasze miejsce na ziemi. To nasz dom, w którym wychowujemy nasze córeczki: Tereskę i Hanię, pracujemy i odpoczywamy. Chcemy pokazać Wam co sprawia, że Knieciowe Gospodarstwo jest dla nas tak wyjątkowe.
Nazwa „Knieciowe” wywodzi się z lokalnej historii tego terenu – jest obecna na starych mapach i używana w tradycji ustnej od pokoleń. Było więc dla nas oczywiste, że nasze gospodarstwo musi nosić nazwę, która ma tak głębokie korzenie i do której wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni!
Na Knieciowym hodujemy bydło ras typowo mięsnych: Limousine, Angus i Salers. Zwierzęta są odchowywane w zgodzie z naturą – cielęta karmione są mlekiem matki i przebywają z nią aż do momentu osiągnięcia pełnej samodzielności. Krowy nie są dojone, całe ich mlek przeznaczone jest na wyżywienie potomstwa.
100% pożywienia dla naszego stada pochodzi z naszych pól i łąk
Krowa rodzi zazwyczaj jedno cielę! Bliźniaki są rzadkością.
Ciąża krowy trwa 9 miesięcy.
Czas od urodzenia do odsadzenia potomstwa od matki to aż 8 miesięcy – wtedy cielęta osiągają pełną dojrzałość i nie potrzebują już pomocy swojej mamy! Krowa natomiast dostaje czas, by odpocząć od macierzyństwa i przygotować się na kolejnego malucha.
W 2021 roku podjęliśmy decyzję o tym, by mięso z naszej hodowli trafiało bezpośrednio do Was.
(Wiecie, że aż 80 % polskiej wołowiny z ras mięsnych trafia na eksport?)
Niestety ilość mięsa, którą możemy Wam zaoferować jest nadal bardzo ograniczona, ale cały czas się rozwijamy i dążymy do tego, by mięso z coraz większej części naszej hodowli wędrowało na Wasze stoły!
Sprzedaż wołowiny odbywa się 2 razy w miesiącu. O zbliżającym się terminie sprzedaży informujemy tu, na naszej stronie internetowej. Wasze zamówienia dostarczamy do Opola i do Katowic. Mieszkańców innych miejscowości zapraszamy do skorzystania z wysyłki kurierskiej.
Przed każdą sprzedażą informujemy z jakiej rasy pochodzi mięso, abyście mogli podjąć świadomą decyzję między chudym i soczystym mięsem z Limousine, tłustym Angusem lub czymś pomiędzy (Salers, krzyżówki ras mięsnych).